Софі Шмід. Паці на паті / пер. з англ. С.Колеснік. — Харків: Віват, 2016. — 40 с. 

22-230x320Часто одним із дієвих методів чогось навчити дітей є так званий метод від супротивного. Тобто спершу представити весь жах негативу, а тоді пропонувати щось протилежне взамін. Як альтернативу та чудове вирішення проблеми. Саме цим способом і скористалася авторка Софі Шмідт.

Спершу четвірка свиней помилково отримує запрошення на вечірку – на вишуканий прийом, де промовцем буде особисто кіт Фред. Де будуть зайці, вівці, качки, кури, білки. Але свиней там точно ніхто не сподівається побачити.

8715-970x0

Чим закінчиться така авантюра? Як поводитимуться свині? Та ні, цікавіше все-таки, як реагуватимуть на свиней решта ввічливих гостей. Як вчинить VIP-персона вечірки, кіт Фред?

Тож, як ви зрозуміли, спойлерів тут не буде взагалі. Хоча про останні сторінки самого видання я таки розповім. Це такий собі додаток хороших манер для маленьких поросят. Поради стосуються чистоти, їжі, поведінки, сну та відпочинку. Авторка у жартівливій манері звертається наче до свинок, але дітки зрозуміють, що мити п’ятачок та вушка – це відповідно мити своє обличя та вуха. Проте щодо охайної щетини, то маю сумнів…

8717-970x0-1

Оскільки авторка не лише писала текст, але й проілюструвала свою розповідь, то малюнки максимально передають характер оповіді. Ілюстрації динамічні та живі. Кожна з тваринок виражає певну емоцію, які неможливо не помітити: радість здивування, гнів, лють, незрозуміння тощо. Фон для тексту та ілюстрацій тут а-ля крафтовий, що створює приємне враження для ока.

Дитині, якій дорослі читатимуть книжку, не доведеться нудьгувати. Бо тут є що розглядати. Самого ж тексту небагато, він лаконічний, чіткий і витриманий у хорошому гуморі.

8716-970x0-1
Видавництво “Віват” зробила український переклад якісно – на достатньо твердому папері, великого формату. Книжку приємно тримати в руках. Рекомендовано дітям від 3-4 років.

Тож якщо ваша маленька свинка ще не навчилася їсти ложкою чи виделкою, розмовляє з повним ротом, не ділиться цукерками з іншими, тоді ця весела і ненав’язлива історія може допомогти, розсмішити і навчити.

P.S. На сайті авторки можна переглянути й інші її роботи

(с) Христина Содомора